Monday 21 October 2013

Pemakanan Ibu Mengandung

Pemakanan ibu mengandung amat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan. Makanan yang perlu dimakan semasa mengandung ialah:

 a) Buah-buahan dan sayur-sayuran
  Buah : Betik, Tembikai, Labu
  Sayur : Broccoli, kubis, lobak merah, kentang

 b) Makanan berkanji
  roti, nasi, pasta, ubi kentang.

 c) Makanan berprotein tinggi
  Daging, ayam, ikan, telur, kekacang (soya). Banyakkan makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

 d) Makanan berkalsium tinggi - bagus untuk ketahanan gigi ibu dan pertumbuhan gigi & tulang bayi.
  Susu, yoghurt, cheese.

 e) Makanan berserat tinggi - untuk mengelak sembelit
  Bijirin : Oat
  Buah : Tembikai, Epal merah, Melon, Buah Naga, Belimbing, Pir Hijau, Jambu biji Merah, Betik, Avocado hijau, Mangga, Laici, Pisang, Tomato

  f) Vitamin dan Mineral tambahan - dalam bentuk pil yang akan diberi di klinik semasa pemeriksaan ibu mengandung. Habiskan semua pil yang doktor bagi.
  Asid folik : Untuk perkembangan saraf dan otak bayi
  Zat Besi : untuk pembentukan sel darah merah (membawa makanan dari ibu kepada bayi melalui plasenta)
  Kalsium : untuk pembentukan tulang dan gigi bayi

No comments:

Post a Comment