TEPUNG ROSE
Tepung ini mengandungi bahan yang boleh merangupkan biskut . Biskut
yang diperbuat dengan menggunakan tepung ini akan menjadi lebih rangup
jika dibandingkan dengan biskut yang diperbuat dari tepung gandum.Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung cookies.
TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong ialah sejenis tepung yang digunakan untuk membuat pau.
Ia juga dikenali dengan nama Water Lily Flour dan berwarna sangat
putih.
TEPUNG PULUT
Tepung pulut mempunyai rupa
seakan tepung beras namun ia mengandungi 100% beras merah asli. Ia kaya
dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna.
TEPUNG WHOLEMEAL
Tepung gandum tulen juga dikenali dengan nama tepung atta. Ia
mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung ini tidak boleh
diayak dan jika digunakan, roti atau muffin yang dihasilkan akan
mempunyai tekstur yang agak berat
TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad berfungsi untuk merapatkan tekstur
kek. Tepung ini juga menjadi bahan penting dalam penghasilan untuk cream
puff dan pudding.
TEPUNG UBI
Tepung ubi berfungsi untuk meliatkan adunan dan selalu digunakan dalam penghasilan kuih muih.
TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung berfungsi sebagai agen pemekat dan jika digunakan untuk
gorengan atau biskut, ia akan menghasilkan bahan gorengan dan biskut
yang rangup.
Sumber : RASA -Karangkraf
No comments:
Post a Comment