Tuesday 12 November 2013

Kentang Bakar

Sakura makan bingka kentang yang Kak Lina (sepupu Sakura buat). Memang menanti jer klu dia buat kentang bakar. Almaklumlah yang tuan makan nie malas nak buat dan x rajin.  Kat sini Sakura kongsikan resepi tue buat peminat kentang bakar. Sebenarnarnya resipi nie Kak Lina dapat dari Tok Wa Kak Lina juga.

 
Bahan-bahan:-
10 biji Kentang (peeled, quartered and boiled till tender with 1 piece of garlic)
400gm/ 1 bungkus kecil daging cincang ramly (beef taste better than chicken)
1 biji bawang besar yg paling besar (diced)
2 cube perisa ayam
2 sudu besar butter
3-4 biji telur
1 kotak santan
Tepung gandum secukupnya.

 
Cara-cara membuatnya:-
Panas kan oven ke 200 degree Celsius
Lenyek kentang yg direbus bersama bawang putih, butter dan 1 cube ayam. Set aside.
Tumis bawang, bila sudah perang, masukkan minced meat dan tumis sampai daging masak dan masukkan 1 cube ayam.
Masukkan minced meat yang dah dimasak ke dalam kentang yang dilenyek. Gaul rata. Masukkan telur 3-4 biji satu persatu dan Santan secukupnya. Tak perlu habiskan santan sekiranya adunan nampak sgt lembik.
Akhir sekali, masukkan tepung ke adunan sampai adunan likat dan bila di kacau melekat ke senduk.

Sapu butter ke baking tray. Tabur tepung. Masukkan adunan. Bakar di oven lebih kurang 45 mins atau sampai light brown dan tgh tak melekat bila masukkan lidi.

No comments:

Post a Comment